
Türkiye’de yapılan son araştırmaya göre vatandaşların %80’i iklim değişikliği konusunda endişeli. Yani her 10 kişiden 8’i bu gezegenin ciddi bir krizde olduğunun farkında. Kalan 2’si ise hâlâ sobayla ısınan kuzenine “küresel ısınma varmış la” diyerek dalga geçiyor.
Ipsos Raporu: Endişe Var, Davranış Yok, Çöp Çok
Ipsos’un 32 ülkede gerçekleştirdiği araştırmaya göre Türkiye’de yaşayan bireylerin büyük bölümü iklim değişikliğini ciddi bir tehdit olarak görüyor. Fakat uzmanlar, bu endişenin “davranış değişikliğine dönüşmediğini” belirtiyor. Yani endişe ediliyor ama poşet hâlâ market çıkışında 7 katlı kale gibi taşınıyor, pet şişelerse Piknik Tanrısı’na adak gibi ormana bırakılıyor.
Karbon Ayak İzi? Daha Yeni Nike Aldım…
Rapora göre Türkiye’de her 2 kişiden 1’i hava sıcaklığındaki değişimin bir sorun olduğunu söylüyor. Diğer yarısı ise “İstanbul’a kar yağmıyor ne güzel işte” diyerek kombiyi 33 dereceye çekmiş durumda. Çevre kirliliği desen, hâlâ piknikten sonra “nasıl olsa birileri toplar” mantığıyla etrafı çöplüğe çeviren kitle aktif.
Karbon ayak izi sorulsa “Numara 43 giyiyorum hocam” diye cevap veren de var.
“İklim Değişikliği Sadece İnsanları Değil, Güvercinlerin Psikolojisini de Bozdu!”
🎤 Röportaj: Acı Haber
İklim değişikliği sadece kutuplardaki ayıları değil, Kadıköy’deki martıları da etkiliyor. Bu konuyu Acı Haber Sokak Kuşlarını Koruma Derneği Başkanı Sibel Çifttaş ile konuştuk.
Acı Haber: Sibel Hanım, Türkiye’de 10 kişiden 8’i iklim değişikliğinden endişeli. Sizce kuşlar ne durumda?
Sibel Çifttaş: Endişeli mi? Güvercinler travma yaşıyor beyefendi, TRAVMA! Geçen sabah bir serçe bana “bu mevsim ilkbahar mı sonbahar mı, ben de bilmiyorum” dedi. Martılar birbirine sarılarak ısınıyor, biri dün sabah üstüme “termal içlik giyin” diye bağırdı.

Acı Haber: İnsanlar sizce ne kadar duyarlı?
Sibel Çifttaş: Geçen biri martılara simit attı ama… glutenliydi! Bu ne biçim saygısızlık? İki kumru terapiste gitmek zorunda kaldı. “Gluten alerjimiz var” dediler. Bu ülkede kuşa da huzur yok.
Acı Haber: Dernek olarak ne yapıyorsunuz?
Sibel Çifttaş: Birincisi, kuşlara özel psikolojik destek hattı kuruyoruz. Kuşlar için mobil hat iyi değil, 5G manyetik alan yapıyor, sabit hatla çözeceğiz. Ayrıca göçmen kuşlar için iklim dostu yurt açıyoruz. Son olarak her parka bir “duygu boşaltma ağacı” dikiyoruz. Kuşlar dertlerini orada anlatsın diye…
Acı Haber: Son mesajınız?
Sibel Çifttaş: Rica ediyorum; çöplerinizi doğru yere atın. Bir martının kanat çırpışı, Maltepe’deki bir karganın içini ısıtabilir. İklim değişikliği sadece dünyanın değil, kuşların da kalbini yakıyor.
Editör Notu: Bu haber, gerçek olaylardan esinlenip hayal gücüyle kurgulanmıştır. Alınan varsa kusura bakmasın, zaten çok da umursamadık.